سعی کنید چه قبل از شروع درمان و چه در دوره درمان خوب غذا بخورید. یک رژیم غذایی سالم به بدن کمک می کند تا بهتر با سرطان و عوارض آن مبارزه کند و حتی ممکن است بتوانید دوزهای بالاتری از داروهای خاص را تحمل کنید. در واقع، برخی از درمانهای سرطان در افرادی که تغذیه مناسبی دارند و کالری و پروتئین کافی دریافت میکنند، بهتر عمل میکنند.
این نکات را امتحان کنید:
- از امتحان کردن غذاهای جدید نترسید. برخی از چیزهایی که قبلا هرگز دوست نداشته اید ممکن است در طول درمان طعم خوبی داشته باشند.
- غذاهای گیاهی مختلف را امتحان کنید. مثلا در طول هفته در چندتا از وعده های غذایی به جای گوشت، لوبیا و نخود مصرف کنید.( به صورت انواع آش ، آبگوشت ، حلیم ، حلیم-عدس و…)
- سعی کنید هر روز میوه ها و سبزیجات بیشتری با رنگ های متنوع مصرف کنید.(سبزیجات بنفش مثل کلم بنفش و چغندر ، نارنجی مثل هویج ، پرتقال یا نارنگی ، سبز مثل بروکلی ، کاهو و….). سبزیجات و میوه های رنگارنگ و غذاهای گیاهی دارای بسیاری از مواد طبیعی برای تقویت سلامتی هستند.
- سعی کنید تا جایی که میشود وزن خود را حفظ کنید (البته اگر اضافه وزن ندارید) و از نظر بدنی فعال بمانید (یعنی با اجازه پزشکتان یک برنامه ورزشی حتی اگر کم و ساده باشد برای خودتان داشته باشید مثلا پیاده روی سبک یارقص ) . البته کمی تغییروزن ، در دوره درمان طبیعی است.
- مصرف گوشت های قرمز یا گوشت های فرآوری شده (سوسیس و کالباس )، نوشیدنی های شیرین شده با شکر(آبمیوه های غیرخانگی ، دلستر ، نوشابه ) و غذاهای فرآوری شده مثل انواع کنسروها را محدود یا حذف کنید.
- زمانی که اشتهایتان بسیار زیاد است غذا بخورید. برای بسیاری از مردم، این اشتهای زیاد در وعده صبح است. ممکن است بخواهید در اوایل روز یک وعده غذایی مفصل بخورید و بعداً مایعات را جایگزین وعده های دیگر کنید.
- اگر احساس می کنید نمی توانید غذاهایی با تنوع بالا بخورید، اشکالی ندارد. غذاهایی را بخورید که بیشتر علاقه دارید و میل تان میشود ، حتی اگر دوباره و دوباره همان نوع غذا باشد.
- اگر بعضی روزها اصلا نمی توانید غذا بخورید نگران نباشید. این زمان را صرف یافتن راههای دیگری برای احساس بهتر کنید و هر زمان که توانستید شروع به خوردن غذا کنید. اگر بیش از 2 روز نتوانستید غذا بخورید به پزشک خود اطلاع دهید.
- مایعات بیشتر بنوشید: بخصوص در روزهایی که نمی توانید غذا بخورید، نوشیدن مقدار زیادی نوشیدنی از اهمیت بیشتری برخوردار است. نوشیدن زیاد به بدن شما کمک می کند تا مایع مورد نیاز خود را دریافت کند. بیشتر بزرگسالان باید 4 تا 8 لیوان مایع در روز بنوشند. البته منظور فقط آب نیست . چایی کم رنگ ، دوغ ، آب سوپ یا آبگوشت ، آبمیوه و….میتوانید یک بطری آب یا هر نوشیدنی دیگری که مورد علاقه شماست کنار دستتان خود داشته باشید و هر چند وقت یکبار کمی از آن بنوشید.
مصرف میان وعده در صورت نیاز
در طول درمان سرطان، بدن شما اغلب به کالری و پروتئین اضافی نیاز دارد تا به شما کمک کند وزن خود را حفظ کرده و در اسرع وقت بهبود پیدا کنید. اگر در حال کاهش وزن هستید، میان وعدهها میتوانند به شما کمک کنند تا وزنتان حفظ شود .
این نکات را رعایت کنید تا راحتتر بتوانید میان وعده ها را به برنامه روزانه خود اضافه کنید:
- مصرف میان وعده های کوچک در طول روز (مثلا هر نیم -یک ساعت ، چند جرعه شیر بنوشید)
- یک لیست از میان وعده های پرپروتئین داشته باشید . غذاهایی که تهیه و خوردن آنها برایتان آسان است و آنها را دوست دارید. مثلا : ماست، غلات و شیر، نصف ساندویچ مرغ یا تخم مرغ ، یک کاسه سوپ مقوی یا کمی پنیر-گردو
- از میان وعده هایی که ممکن است عوارض جانبی مرتبط با درمان را بدتر کنند، خودداری کنید. برای مثال، اگر اسهال دارید، از مصرف پاپ کورن، میوه ها و سبزیجات خام خودداری کنید. اگر زخم یا گلودرد دارید، غذاهای تند یا ترش و غذاهایی که خشک هستند را نخورید.
اگر می توانید به صورت نرمال غذا بخورید و وزن خود را بدون تنقلات حفظ کنید، پس شامل این موارد نمیشوید.
نکاتی برای دریافت کالری و پروتئین بیشتر
- در طول روز به جای 3 وعده غذایی کامل،وعده های کوچک ولی با فاصله کم بخورید.
- غذاهای مورد علاقه خود را در هر زمانی از روز بخورید. به عنوان مثال، اگر غذای صبحانه مورد علاقه شماست، برای شام هم همان را بخورید.
- هر چند ساعت یکباریا حتی ساعتی یکبار مقداری غذا بخورید حتی اگر گرسنه نیستید و میل به غذا ندارید، منتظر نمانید تا احساس گرسنگی کنید.
- مفصل ترین وعده غذایی خود را زمانی که احساس گرسنگی می کنید بخورید. به عنوان مثال، اگر صبح ها بیشتر گرسنه هستید، صبحانه را کامل ترین وعده غذایی خود قرار دهید.
- سعی کنید در هر وعده غذایی و میان وعده از غذاهای پر کالری و پر پروتئین استفاده کنید.
- برای افزایش اشتها، قبل از غذا کمی ورزش آرام یا پیاده روی کنید.
- نوشیدنیهای پرکالری و پر پروتئینی مانند میلک شیک مصرف کنید.
- بیشتر مایعات را به جای اینکه همراه با غذا بنوشید بین وعده های غذایی مصرف کنید. نوشیدن مایعات همراه با وعده های غذایی می تواند باعث ایجاد احساس سیری بیش از حد در شما شود.
غذاهای پر پروتئین
- محصولات شیری مثل ماست ، پنیر ، شیر بخصوص انواع پرپروتئین ، خامه ، شیرخشک
- تخم مرغ (تخم مرغ های سفت و کامل پخته را به سالاد، سوپ و سبزیجات اضافه کنید و یک سالاد تخم مرغ سریع درست کنید) . و یادتان باشد که تمام تخم مرغ ها باید به خوبی پخته شوند تا از خطر باکتری های مضر جلوگیری شود.
- گوشت، مرغ و ماهی (گوشت های پخته شده را به سوپ، سالاد و املت اضافه کنید)
- لوبیا، حبوبات، آجیل و دانه ها (دانه ها یا آجیل ها را پودر یا خرد کنید و روی میوه، بستنی یا سالاد و …بپاشید)
- کره بادام زمینی یا بادام را روی نان تست و میوه بمالید یا با میلک شیک مخلوط کنید.
غذاهای پر کالری
- کره (کره را روی سیب زمینی، برنج، ماکارونی و سبزیجات پخته شده آب کنید یا کره ذوب شده را به سوپ و سایر غذا ها اضافه کنید و یا قبل از افزودن بقیه مواد به ساندویچ خود روی نان بمالید)
- محصولات شیری (خامه را به دسرها ، پنکیک، وافل، میوه و شکلات داغ اضافه کنید و یا در سوپ بریزید . یا میتوانید خامه ترش را به سیب زمینی و سبزیجات پخته اضافه کنید)
- سس سالاد (از سس مایونز معمولی (نه کم چرب یا رژیمی) و سس سالاد روی ساندویچ ها و یا همراه با سبزیجات و میوه استفاده کنید)
- شیرینی ها ( به عنوان مثال : عسل را به نان یا بیسکوییت اضافه کنید. مربا را به میوه اضافه کنید یا از بستنی پاستوریزه به عنوان لایه رویی کیک استفاده کنید)
فعالیت بدنی را فراموش نکنید
فعالیت بدنی فواید زیادی دارد. به شما کمک می کند تا توده عضلانی، قدرت، استقامت و استحکام استخوان هایتان را حفظ کنید. می تواند به کاهش افسردگی، استرس، خستگی، حالت تهوع و یبوست کمک کند. همچنین می تواند اشتهای شما را زیاد کند. بنابراین، اگر قبلاً ورزش نکردهاید، با پزشک خود در مورد هدف حداقل 150 تا 300 دقیقه فعالیت متوسط، مانند پیادهروی، در هفته صحبت کنید. اگر پزشکتان تأیید کرد، از مقدار کم شروع کنید (شاید 5 تا 10 دقیقه در روز. یا حتی ممکن است با 1-2 دقیقه در روز شروع کنید و به تدریج زمان آن را به اندازه توان بدنی خود بالا ببرید) و تا جایی که می توانید، به هدف 300 دقیقه در هفته برسید( هر روز حدودا 40 دقیقه ) . به بدن خود گوش دهید یعنی اگر احساس خستگی داشتید استراحت کنید و اگر هنوز انرژی و تمایل داشتید به ورزش ادامه دهید.